Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Hover Pada Header Blog Skin

Sebelum ni aku ade buat tuto untuk letak header, tp kali nie aku nk buat header dengan hover skali, kalau korang tak tahu nk letak header macam mana boleh buat di sini . . 


Kalau sudah buat header, mari kita buat hover plak, tak tahu hover tuh ape? hover tuh ialah sentuhan dari cursor dan menjadikan satu effect.Contoh apabila cursor menyentuh header akan keluar satu effect seperti hujan turun atau bertukar image, depend pada apa yang korang nk!!!kalau sudah paham mari kita belajar membuat hover pada header but ini untuk blog skin sahaja!!!


Template > Edit HTML > copy code di bawah
<div class="header"></div>
Paste kan selepas <head> 


copy code dibawah ini pulak
.header {
background:url(URL IMAGE)no-repeat;
background-position: center;
}
.header:hover {
background: url(URL IMAGE);
background-position: center;
Siap, tp itu cuma basic jerk, korang boleh customize ikut korang suka, korang jugak boleh tanya aku macam mana nk customize kalau korang rs nk edit sendiri.


Itu sahaja untuk hari ini, nnti aku akan buat lagi tutorial untuk blog skin!!
BUBYE

1 comment

January 22, 2012 at 12:49 AM

nice.. thanks...



http://nighberkz.blogspot.com

Post a Comment