Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Edit Blog sendiri - Pengenalan


Assalamualaikum . . .

Aku tak nak cakap banyak dan kita straigh to the point dengan tajuk di atas.
According to the title, aku nk kongsi ilmu yang aku dpt bkn mengajar sebab aku tak pndai dlm bab ini dan aku juga masih dalam pembelajaran, so same2 kita belajr bagaimana kita nk edit blog sendiri dengan try and error your HTML cord of blog. Ini aku belajar sendiri, tak de guru, bila tak de guru maka syaitan la gurunya, kalau salah korang salah kan syaitan k. WIEEE~~ (gelak angry bird)

Edit blog element/gadget berbeza dengan create blog element/gadget, so maksud disini aku nk ajar korang edit bukan create blog element, maksud edit ialah kita mengubahsuai apa yang sudah ada dalam blog page kita such as your font blog, your size of font, edit header size or whtever else. Berbeza dengan create, maksud create kita membuat blog element dari ZERO. So aku tak kan ajak korang macam mane nk buat element seperti buat background, buat header, buat apa-apa je lah, korang kena paham tuhhh, ini untuk advance blog user dan sesuai blogger lelaki macam aku tp bg perempuan aku akan cuba kehendak korang, kita belajar sama-sama.

Untuk pengenalan, aku cuma nk bagi tahu ekau element HTML code yang ada dalam page blog dan yang kita akan belajar sama-sama dan yang kita boleh edit.

Contoh header HTML code
#header-wrapper {
background-image:url(http://i66.photobucket.com/albums/h260/toonybug/CBOTB%20ALBUM/header-16.png);background-position: top center; background-repeat:no-repeat;
width: 999px;
height:393px;
margin-left:-21px;
margin-top:-74px;
margin-bottom:0px;
border-bottom: 0px solid #fdd9aa;

Contoh Body HTML code
body {
 background:$bgcolor;
background-image: url(http://i66.photobucket.com/albums/h260/toonybug/CBOTB%20ALBUM/background-13.jpg);background-position: center; background-repeat:repeat; background-attachment: fixed;
margin:0;

Contoh HTML code yang nk wrap (edit untuk nk besarkan atau kecilkan sidebar, main, outer)
/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */
#outer-wrapper {
 border:4px solid #7E5839;
 background-color: #ffffff;
 width: 950px;
 margin:auto; 50px;
 margin-top:35px;
 padding:30px;
 text-align: center;
 font: $bodyfont;