Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

customize sidebar blog anda

Goten Morgen to Blogger,
Pada saat ini aku ingin menyatakan yang awak2 semua boleh edit sendiri sidebar pada blog korang tapi kena paham dengan HTML code.

Untuk entry ni aku boleh bagi tahu korang macam mana nk setting color background, setting font yang korang suka dan apa2 juga yang berkaitan dengan sidebar.


korang tengok kod HTML dibawah (fyi ini sidebar yang simple macam dalam blog aku)


/* Sidebar Format
-------------------------------------------*/

.sidebar .widget-content{ <----- ini maksudnya bahagian gadget
background: #98AFC7; <-----ini background color dyer, korang boleh customize color
padding: 10px;
margin-bottom: 10px;
}


.sidebar h2 { <---- ini title gadget korang macam FOLLOWER ke
margin:0;
padding: 4px 0 4px 8px; 
font: bold 105% Arial, Sans-Serif; <-----sini korang bole adjust size font, jenis font (bole amik kt  microsoft word)
color: #FFF; <-----ini color font
text-transform: uppercase; 
background: #000000; <-----ini background title, kalau korang nk letak background ade gambar2 korang kene letak macam ni (url(http://img442.imageshack.us/img442/1125/bgdotni1.gif) repeat-x) paste sebelah 0, bukan sebelah; dan space dulu sblm paste
letter-spacing: 1px;


kalau korang tak de macam format aku, korang bole copy yang nie

/* Sidebar Format
-------------------------------------------*/

.sidebar .widget-content{
background: #98AFC7;
padding: 10px;
margin-bottom: 10px;
}

.sidebar h2 {
margin:0;
padding: 4px 0 4px 8px;
font: bold 105% Arial, Sans-Serif;
color: #FFF;
text-transform: uppercase;
background: #000000;
letter-spacing: 1px;

Makesure paste di bahagian sidebar format (css kod)
Semoga berjumpa lagi di ilmu yang akan datang