Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Change Background on Post/Entry

Guten Tag to all people that on busy with blogging right now
Just want explain how to change background only at post.
You can change background with image or color, but for tutorial I recommend use color. If you advance user maybe can use image or you can ask me.

Macam biasa, Edit HTML
Then cari kod  .post {,  ada template yang type post format, atau post sahaja dan dibawahnya kod tuh msti jmpe macam kod di atas. So, korang akan jumpe macam kod dibawah nie, kalau tak de jap lagi aku terangkan.

}

.post {
background: #000000;
url(http://2.bp.blogspot.com/_kMUpUqMmduA/SVU81N7CTKI/AAAAAAAAA50/VjuFzYPFIzA/s1600/homepagetop.gif) top no-repeat;
float: left;
width: 590px;
margin: 0 0 10px;
padding: 10px;
border: 1px solid #DDD;

Korang just focus dekat kod warna hijau, merah, dan biru yang lain abaikan. Warna hijau adalah kod untuk warna background, biru untuk image url dan warna merah adalah size untuk warna background dan dia tidak available kalau pakai image. So korang boleh tukar ikut suka korang. Kod warna HTML korang bole seacrh sendiri.
Macam pading dengan margin kalau tidah tahu guna korang boleh delete sama jugak dengan border.

Kalau korang tak jumpe, just copy and paste kod dekat atas sebelum }
Klau tak jadi tanya lah yer.