Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Blockquote | Add Background Color or Image

Assalamualakum, kami ucap kepada semua
Hari ni jamal tak nak nyanyi lagi.
Hari ni aku nk ajar korang macam mana nak customize BLOCKQUOTE.
Tak tahu blockquote?korang cari sendiri apa itu blockquote.

Contoh Blockquote Ada Background
Untuk entry ini aku nk bagi tahu macam mana nk letak Background atau Warna pada blockquote

EDIT HTML > Cari kod  post blockquote atau blockquote sahaja  , kalau tak de korang tunggu kejap.
korang maybe akan jumpa kod macam dibawah ni
.post blockquote {
margin: 10px;
  padding: 0 0 0 32px;     background: #FAFAFA url('http://i267.photobucket.com/albums/ii292/underground_blog/quote.gif') no-repeat 5px 10px !important;
background-position: 8px 10px;
border: 1px solid #f2f2f2;
border-left: 4px solid #CC0000;
font-weight: bold;
Kalau korang tak tahu macam mana nk customize korang delete jerk tinggalkan .post blockquote { then korang copy dan paste kod kat bawah nie
background: ('http://i267.photobucket.com/albums/ii292/underground_blog/quote.gif') 
so akan jadi macam nie
 .post blockquote {
background: url('http://i267.photobucket.com/albums/ii292/underground_blog/quote.gif')  
Tulisan warna merah adalah url image yang korang suka kalau, nak letak muka korang pun boleh asalkan kena upload dulu di phobucket atau mana2 web hosting picture then amik la url dyer oke

Kalau korang nk background warna korang just buat macam kod dibawah
 .post blockquote {background-color: #FAFAFA;
Bagi sesiapa yang tidak jumpa blockquote just copy kod diatas dan paste dimana2 korang suka, asal kan bukan dibahagian HTML CODE, aku recommend korang paste dibawah sign }

That All, THANKS