Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Blockquote | With flash

Morning, hari ni nk sambung dengn tutorial untuk cantikkan blockquote dengan meletakkan flash. Blockquote with flash bermaksud apabila cursor menyetuh blockquote akan bertukar gambar atau color ikut taste masing2.
Cursor tidak menyetuh
Cursor menyetuh

So, macam mana kita nk customize kan dyer, cuma perlu ikut step dibawah.

Design > Edit HTML > Cari kod blockquote, paling senang cari quote sahaja dan korang akan jumpa kod macam dalam gambar.

Klik Untuk Besar

Lepas tuh, korang copy kod dibawah dan pastekan dalam kotak.
blockquote:hover {
background: url(http://www.vector-eps.com/wp-content/gallery/vintage-grunge-textures/thumbs/thumbs_vintage-grunge-textures1.jpg
) repeat right bottom ;
border:2px dotted #000000;
}
dan akan menjadi macam dalam gambar dibawah.

Klik Untuk Besar


Bila dah jadi macam tuh, apa yang korang boleh customize?tgk kat bawah nie

Tulisan berwarna biru adalah untuk background.
Background boleh tukar menjadi background-color (kalau korang minat color saja dan masuk kat kod color seperti #000000, cari la kod warna untuk html). kalau korang nk kekalkan dengan gambar so korang boleh cari gambar yang suka dan copy n paste URL dyer.

Tulisan berwarna merah adalah border.
Dotted korang boleh tukar kepada solid atau dashed dan juga kod warna, ikut suka korang nk warna apa.

Itu saja, hope korang paham tak paham tanya, tak tanya maka sesat la korang.