Klik Sini Untuk Tambah Ilmu

Recent Post

Adjust Main,Outer and Sidebar wrapper


Assalamulalaikum dan Selamat Sejahteranya pun

Dalam entry ini aku nak share dengan korang yang tidak tahu macam mana nak adjust korang punya sidebar,main, dan juga outer dalam blog page. Mungkin korang sudah ada template tp sidebar, main, outer korang tak nmpak smart atau kurang besar atau kurang kecik. So kat sini lah kite nk adjust tp sblm edit download full template supaya kalau jadi apa2 korang ada backup dan klik preview sblm korang save.

Macam biasa korang pegi la kt EDIT HTML.
Then, korang carilah kord macam kat bawah nih 

Untuk bahagian Outer( guna ctrl+f cari outer )
/* Outer-Wrapper
----------------------------------------------- */
#outer-wrapper {
 border:4px solid #7E5839;
 background-color: #ffffff;
 width: 950px;    <---- Kat sini korang adjust mengikut kesesuain.
 margin:auto; 50px;
 margin-top:35px;
 padding:30px;
 text-align: center;
 font: $bodyfont;

Untuk bahagian Main( guna ctrl+f cari Main )
#main-wrapper {
 width: 650px; <---- Kat sini korang adjust mengikut kesesuain
 border-right: 0px dashed #E4C3C8;
 float: $startSide;
 word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
 overflow: hidden;     /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

Untuk bahagian Sidebar( guna ctrl+f cari sidebar )
#sidebar-wrapper {
 width: 150px; <---- Kat sini korang adjust mengikut kesesuain
 float: $endSide;
 word-wrap: break-word; /* fix for long text breaking sidebar float in IE */
 overflow: hidden;      /* fix for long non-text content breaking IE sidebar float */

Klik Sini untuk tahu bahagian Main, Sidebar, Outer
Any concern lets me know


2 comments

January 5, 2012 at 5:07 AM

sidebar tu jd macam blog ni ker??? dy jd mcm berkOtak-kotak ker??? ;)

January 5, 2012 at 6:30 AM

@mOha are-qil untuk tutorial ni bkn untuk jadi kan kotak2 pd sidebar, cuma nk adjust size, kalau nk buat kotak2 pd sidebar kene letak border

Post a Comment